Ma Vida

Josep Pizcueta Donday

Mege, botÓnic..

 

Josep Pizcueta Donday

 Data de Naiximent ValÚncia, 1792
Data de la mort ValÚncia, 1870
 

PÓgina d'Inici

 

Tornar Arrere

 

Biografies per sigles

 

Biografies pel nom

 
 

Grup LLVS

 

Usuaris en llÝnea

 
 
 
 
   

Fon comissionat per l'universitat de ValÚncia per a estudiar botÓnica en el Real JardÝ BotÓnic de Madrit. AllÝ foren els seus mestres, MariÓ Lagasca i Demetri RodrÝguez, al mateix temps discÝpuls de Cavanilles, i d'ells prenguÚ l'interÚs per la sistemÓtica i els nous cultius.

En 1817 fon nomenat professor de patologia i botÓnica de l'universitat de ValÚncia.

En 1829 obtÚ la cÓtedra de BotÓnica. Eixe mateix any el Rector Blasco, de l'universitat de ValÚncia, li nomenÓ director del JardÝ BotÓnic de la dita universitat, cÓrrec que desempenyorÓ fins a 1863.

Durant la seua direcciˇ, desenrollÓ una intensa activitat d'ordenaciˇ i increment de les coleccions de plantes, realisÓ notables millores i el JardÝ es recuperÓ i alcanšÓ un dels seus moments de major esplendor.

En 1845, aprofitant la reforma del plan d'estudis, el denominat Plan Pidal, construÝ un hivernÓcul de fusta de 30 metros de llarc i cinc d'alt. TambÚ construÝ un umbrÓcul d'uns 800 m2, en 44 columnes de fusta i coberta vegetal.

En 1859 fon nomenat rector de l'universitat de ValÚncia.

AmpliÓ el JardÝ fins als llÝmits actuals, i entre unes atres obres, abordÓ la construcciˇ en 1860 de d'hivernÓcul tropical, el qual fon constru´t per sancer per empreses espanyoles i es acabat a principis de 1862. TambÚ dotÓ al JardÝ d'un extens herbari i una biblioteca.

Ajudat per Feliu Robillard, format en el JardÝ des Plantes de ParÝs, modernisÓ l'Escola BotÓnica, ordenant-la segons el mŔtodo natural d'Endlicher.

S'interessÓ per les plantes tint˛rees i ensajÓ el cultiu del safrÓ bastart (Carthamus tinctorius).

Obra

Enumeratio Plantarum Horti Botanici Valentini (1856) En la que s'arreplega la llista de las mÚs de 6000 espŔcies vegetals que es mantenien llavors en cultiu.
Elogio histˇrico de Don Antonio JosÚ Cavanilles (1830)


 
 
 
 

 
  Amunt