Ma Vida

Rafael Orellano Íñigo

Escultor...

 

Rafael Orellano Íñigo

 Data de Naiximent Espanya, 1925
 

Pàgina d'Inici

 

Tornar Arrere

 

Biografies per sigles

 

Biografies pel nom

 
 

Grup LLVS

 

Usuaris en llínea

 
 
 
 
   

Naix en Espanya en 1925.

Fill d'Albert Orellano Domingo, talliste al qual devem la decoració de l'emblemàtic edifici d'El Fènix Espanyol, situat el lo carrer Xàtiva de Valéncia Cap i Casal i de Josefina Iñigo Meseguer.

Estudia en les escoles Píes de Valéncia i forma part del primer Orfeó de Valéncia que dirigia en Vicent Sanseloni com a membre de veu blanca abans de l'any 1936.

En passar la guerra civil espanyola (1936-39) es funda la Coral Polifònica Valentina, sent el seu primer director Agustí Alamant. D'esta Coral també forma part Orellano, pero en esta ocasió canta ya com a tenor, puix sempre ha tingut una molt bona veu i un bon oït per a la música.

Des de sempre pertanygué al Patronat de la Joventut Obrera i fon també en passar la guerra civil espanyola quan es feu de la secció de teatre, fundant una companyia, recorrent en ella tota Espanya.

Les persones en la Valéncia de la década dels '70 es reunien els dumenges en el Parterre per a raonar i passar els matins, donant pas a lo que en poc de temps es denominà els 'Dumenges del Parterre'. En eixos matins es parlava de tot lo que estava al voltant de l'actualitat de l'época, i entre tots els temes un d'ells, evidentment, era la greu catalanisació que ya patia Valéncia en aquella época, aixina un grup de prohoms farts d'aguantar tot allò, decidiren movilisar-se i passar a l'acció, i aixina en l'any 1977 Rafael Orellano junt a Manolo Zarzo i Pasqual Martin Villalva funden el Grup d'Acció Valencianista. Rafael Orellano fon el primer president del Grup d'Acció Valencianista, (GAV).

La vocació valencianista la compagina en el seu treball, i aixina durant dotze anys treballa com artiste faller, començant des de la no res i aplegant a lo més alt, realisant falles de la secció especial.

Aplega un moment en el qual es veu la necessitat de que el valencianisme tinguera veu forta en la política, i aixina Abril Martorell li demanà a Orellano que es passara a la política deixant la presidència del GAV, ho fa i en la presidència del GAV ho substituïx Pasqual Martin Villalva, i Orellano s'inicià en política com regidor del partit UCD (Unió de Centre Democràtic) partit ya desaparegut que en el temps donà pas a l'actual CDS (Centre Democràtic i Social).

En el pas del temps, aplega el moment de redactar el nostre Estatut d'Autonomia i Rafael Orellano fon u dels seus pares, lluitant per ell en cos i ànima, conseguint afegir en ell els térmens, Real Senyera i Llengua Valenciana, i sobre tot la denominació de Regne de Valéncia per a la nostra terra.

Com anècdota citar que per aquell temps el cementeri General de Valéncia estava dividit entre el catòlic i el que no ho era, estant soterrat Blasco Ibañez en este sector, i Orellano lluità i conseguí que es derrocara la paret que separava abdós parts constituint a soles un únic cementeri General.

És fundador del partit polític U.V. (Unió Valenciana), del qual fon el seu primer president González Lizondo. Darrere del seu pas per Unió Valenciana i de vore la trayectòria d'este partit, decidí retirar-se de la política i dedicar-se de ple a sa família, la qual havia tingut prou oblidada, i al seu treball com escultor.

Com escultor és u dels més rellevants escultors del sigle XX, aplegant la seua fama i el seu nom a tot lo món. És un escultor meticulós al qual li agrada fixar-se en tots els detalls i plasmar-los en les seues obres fins a conseguir un punt de detall que a soles els grans escultors a nivell mundial han arribat a conseguir, pero no per allò està fòra de les noves tendències i estructures modernes, puix en una de les seues darreres escultures, dedicada al gran actor valencià, Antonio ferrandis, podem vore com mescla en mestrage i habilitat les tendències modernes junt al més pur estil clàssics de les seues obres.

Entre algunes de les seues escultures més importants i rellevants podem citar;

Pare Lluís FullanaEl bust que en 1970 realisà del Pare Fullana i el qual es pot admirar en els Jardins del Real de Valéncia (Els Vivers)

 

Sant ValeroEl bust de Sant Valero situat en la presó de Sant Valero, junt a la plaça de l'Almoina de Valéncia.

 
Monument en memòria d'Antonio FerrandisEl monument en recort i memòria al gran actor valencià Antonio Ferrandis, conegut ausades com 'Chanquete' per la seua participació en la serie de televisió, 'Verano azul'. El monument està situat en el Passeig Marítim de Valéncia.

 
 
 
 

 
  Amunt