Ma Vida

Josep Esteve
Rico Sogorb


Escritor, articuliste, polític...

 

Josep Esteve Rico Sogorb

 Data de Naiximent Elig (Alacant), 30 giner 1965
 

Pàgina d'Inici

 

Tornar Arrere

 

Biografies per sigles

 

Biografies pel nom

 
 

Grup LLVS

 

Usuaris en llínea

 
 
 
 
   

Sempre ha vixcut en Elig i des de molt menut sentí una forta crida valencianista que la seua mare sabé inculcar-li des del republicanisme de tall blasquiste.

Fill, net i nebot de republicans valencians socialistes i comunistes de talant progressiste moderat, valencianistes i cultivats.

Republicà nacionaliste convençut, defén la seua postura a favor de la nacionalitat històrica valenciana, pacíficament des del respecte als demés, el diàlec i la tolerància.

Diplomat en Llengua i Cultura Valenciana pel Centre de Formació Postgrau de l'universitat Politècnica de Valéncia. En Llengua Valenciana, Nivell Elemental per Lo Rat Penat, i per la Fundació Pere Tarrés de l'universitat Ramon Llull de Barcelona, en Direcció d'Organisacions.

Des de 1980 fins a 1990 colaborà en la Revista, "Pobladores de Elche".

En 1985 fon colaborador del "Diari Baix Vinalopó" d'Elig. També en est any li fon concedit el 1º Premi de Narrativa i Redacció "Misteri d'Elig", otorgat per la Junta Local Gestora del Misteri d'Elig.

En 1987 i 1988 colaborà en "Diari Elig" d'Elig, entre els anys, 1987 a 1989 colaborà en la Revista La Guia "Perfil de la Dama" d'Elig, i en 1989 en la revista, "Moros y Cristianos"

Entre els anys 1989 a 1991, fon periodiste professional, redactor i fotógraf free-lance en el diari, "El Periódico Independiente de Ceuta", els anys 1990 i 1991, del diari, "Area-Campo de Gibraltar", el qual el seu àmbit s'expandix a Ceuta, La Línea, Algeciras i Marroc, i en 1991 i 1992, del diari, "El Faro de Ceuta". També en 1991 fon corresponsal de prensa enviat especial a Marroc per "El Periódico Independiente de Ceuta".

Entre 1999 i 2001, fon Informador Jovenil de l'Institut Valencià de la Joventut en l'Espai Jove comarcal d'Elig.

Fon mantenedor, presentador i locutor de l'ex-programa de ràdio magazine jovenil, Crítica lliterària-poètica, en, Ràdio Jove Elig.

Actualment (2007) és membre de la "Associació d'Escritors en Llengua Valenciana" (A.E.LL.VA.), de l'Institut Virtual d'Estudis Humanístics (I.V.E.H.), de la Societat Històrica d'Estudis Templaris, del For Virtual d'Estudis Templaris, del For Hispànic de Genealogia i Heràldica, d'Amnistia Internacional en la que també colabora en campanyes pels drets humans i contra la guerra, de la Plataforma Normes d'El Puig, de la Federació Coordinadora d'Entitats Culturals del Regne de Valéncia (vicepresident per Alacant), del Front per les Identitats i Llengües Amenaçades (F.I.LL.A.), del Colectiu Nacionaliste, del Rogle Cultural Lluís Fullana d'Alacant i de la Plataforma Jovenil Valencianista.

Co-organisa cursos de llengua de signes de sorts per a oyents, aixina com l'acte d'entrega dels premis al valencianisme - ilicitanisme "Palmes Dorades"

Publica artíuls de diversa temàtica en numerosos mijos de comunicació (La Verdad, El País, ABC, La Voz de Galicia, Extremadura, Mediterráneo, Las Provincias, Levante, etc) inclosos els d'Internet (Madrid Express, Periodista Digital, Panorama Digital, Parche Digital, Estrella Digital, Prensa y Noticias Elche-La Vila-Alicante, etc.), en els que manté en molts d'ells una periòdica columna fixa d'opinió.

Han segut publicats els seus dos segons i primer premi ex-aequo del Concurs Història d'Ellig del Phace, en valencià, en l'edició ilicitana de "Nostres Tradicions" en els títuls "Barraques, Havaneres i Nugolets", "Dumenge de Resurrecció i Dies de Mona" i "El Fondo, El Rec i atres aigües" est últim finançat per la Conselleria d'Agricultura.

És el president de l'entitat ilicitanista-valencianista Grup Cultural Ilicità "Tonico Sansano" d'Elig.

Ha participat en congressos de llengua valenciana, com ponent i comunicador defenent la singularitat de la llengua valenciana i les seues modalitats comarcals-locals, en el 1º Congrés de Llengua Valenciana celebrat en Elig pel Phace en 1985 (Com organisador jovenil). En el 2º Congrés de Llengua Valenciana celebrat en Valéncia en 2002 per la Societat i Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, Seminari de Llengües Silm de la Secció de Llengua de la R.A.C.V. defenent a les llengües minoritàries en nom del F.I.LL.A.

En l'àmbit polític, fon president local i provincial d'Unió Valenciana i de les seues joventuts, i candidat electoral a Ajuntament, Corts Valencianes i Congrés. Ha segut primer president i fundador de les joventuts del Phace i membre del Grup Ilicità Arqueològic d'Elig.
El seu costat manco conegut és la seua afició als temes paranormals, filosòfics, esotèrics; lo que darrere d'anys d'estudi des de molt jove li dugué a fundar un grup d'investigació: La Societat Parapsicològica Ilicitana, arribant a ser membre de l'extinta revista "Hipergea" i de l'Institut d'Estudis Parapsicològics Hispa Americà.

Ha pronunciat conferències i recitals poètics i realisà l'exposició fotogràfica, Catàlec de la Senyera, de E.V.P. en Elig en els salons del cassino, sent la primera vegada que esta colecció itinerant s'exponia en Elig.

Obra

Poemes en la colecció Solara "83 dels 90. Edicions Inaudites", del colectiu de jovens escritors ilicitans "Associació Cultural Fruits del Temps" d'Elig. (1989 i 1990)

Poemes en valencià en la revista lliterària "Cresol", d'Acció Bibliogràfica Valenciana. (Decembre de 2001, i juny de 2002)

Estes són les nostres ruïnes. Junt al seu companyo i gran amic, Eduart Boix, publica en castellà, este llibre de contes i poemes de la colecció "Quaderns Impossibles" de l'editorial Fruits del Temps d'Elig, en gran acceptació inclòs en Llatiamèrica. (Juny de 2004)

Conte sobre la Dama d'Elig. També junt al seu gran amic Eduart Boix. (Agost de 2004)

Retalls per ad un collage inacabat. Poemari en valencià, imprés per Gràfiques Romeu en Valéncia Ciutat i editat per Estudiants Valencianistes de l'universitat Politècnica. (2005)


 
 
 
 

 
  Amunt