Ma Vida

Rosa Bartual i Oliver

Professora, directora de cor...

 

Rosa Bartual i Oliver

 Data de Naiximent Valéncia, 1929
 

Pàgina d'Inici

 

Tornar Arrere

 

Biografies per sigles

 

Biografies pel nom

 
 

Grup LLVS

 

Usuaris en llínea

 
 
 
 
   
Titulada en Cant i Piano...

Cursà els seus estudis de primària en el colege de les Mares Escolàpies de Valéncia. En el Conservatori Superior de Música de Valéncia cursà els estudis de solfeig, de piano, d'harmonia i de cant i declamació lírica.

Eixercí de professora de música durant vinticinc anys junt en la direcció del Cor de les Mares Escolàpies, dirigint al mateix temps el Cor Parroquial de Crist Rei i el de la Parroquia de la Creu Coberta.

Fon la directora i creadora del Grup de Folc, “Uns Quants”.

Ha cantat en l'Orfeó Universitari quan ho dirigia Jesús Pardo Ribera i ha pertanygut també a la Coral Polifònica Valentina baix la direcció d'Agustí Alemà, al Cor de Cambra de Valéncia, sent la seua directora Maria Teresa Oller i al Cor de postgraduats del del Conservatori de Valéncia, “Virgen del Remedio”, baix la direcció de Francesc Llacer.

En 1980 fundà el Cor Popular de Lo Rat Penat i des d'eixe moment es la seua directora. El seu lema és, “Que els vells recorden i que els jóvens deprenguen”. La finalitat primordial del C or és la supervivència i difusió de la cançó popular valenciana, la qual es troba en greu perill de desaparició a l'anar morint les poersones que les cantaven. Está compoest per seccions com les de cantants, rondalla, castanyoles, panderetes i teclat, entre unes atres. En les seuesactuacions, el Cor sol anar vestit en el trage regional vlencià.

El Cor Popular ha atesorat un repertori de més de 400 cançons populars de Castelló, Valéncia i Alacant, cantades com sempre les han cantat les gents dels nostres pobles sense cap impostació o elaboració acadèmica, i arreplegades en soports magnètic i òptics.

En 1995, Lo Rat Penat a proposta de Maria Teresa Oller i Rosa Bartual i Oliver creà el Premi de Piano, "Mestre Josep Serrano", el qual es dirigix per Rosa Bartual.

És autora de dos misses: “Missa Popular Valenciana” i “Missa a l'Estil Valencià”, i baix la seua direcció el Cor ha conseguit diversos guardons, tant a nivell regional, com nacional, com internacional.

El Grup de Dònes Valencianes, que presidix Teresa Moyà, el 17 d'abril de 2008, la proclamà en el Palau de la Música, Cambrera de l'Image de la Verge dels Desamparats, sent mantenedor de l'acte, Enric Esteve.

És membre fundador de la Federació de Folclor de la Comunitat Valenciana, de la qual fon tesorera i pertany a la Junta de Govern de Lo Rat Penat.

En 2005 i en motiu del 25 aniversari de la creació del Cor Popular, Lo Rat Penat edità el llibre, “La música del poble i el Cor Popular de Lo Rat Penat 1980-2005”, que arreplega la seua trayectòria i totes les seues vicisituts.

El 5 d'octubre de 2006 l'alcaldesa de l'Excelentíssim Ajuntament de Valéncia, Rita Barberá, li entregà la Medalla d'Or de la Ciutat de Valéncia.

Per la seua banda, Lo Rat Penat li otorgà la Medalla d'Or de la Societat Lo Rat Penat.


 
 
 
 

 
  Amunt