Ma Vida

Antoni Sansano Mora
"Tonico Sansano"


Poeta, escritor, periodiste, empresari...

 

Antoni Sansano Mora "Tonico Sansano"

 Data de Naiximent Elig (Alacant), 1 juny 1899
Data de la mort Elig (Alacant), 19 juny 1990
 

PÓgina d'Inici

 

Tornar Arrere

 

Biografies per sigles

 

Biografies pel nom

 
 

Grup LLVS

 

Usuaris en llÝnea

 
 
 
 
   

IlicitÓ, ilicitaniste, valenciÓ, valencianiste, republicÓ i socialiste. Poeta, escritor, cantor, periodiste, folcloriste, autor teatral, actor, mecenes, m˙sic, empresari espardenyer i exiliat. De qui el Grup Cultural IlicitÓ Ús sent orgullˇs i honrat de portar el seu nom en la denominaciˇ oficial. Fill de l'ex-alcalde Sansanet -Vicent Sansano Fenoll.

Antoni Sansano Mora -popularment conegut com "Tonico en tota la comarca del Baix Vinalopˇ- tÚ el premi PALMA DORADA del Grup Cultural IlicitÓ per la seua defensa i promociˇ de la cultura i identitat local i valenciana des de diversos sectors.

NaixquÚ en Elig, en lo carrer llavors Ramon i Cajal hui Racˇ de Sant Jordi, creuament al carrer └ngel, entre els barris del Raval, i la Pobla de Sant Jordi, en una casa vella que ya no existix, l'1 de juni de 1899. Fill de l'alcalde, i empresari ilicitÓ Vicent Sansano Fenoll (Quines industries arribaren a produir mÚs ganÓncies i beneficis que la pr˛pia banca establida llavors en Elig, arribant a ser president provincial i regional d'empresaris d'espardenyers competint en els burguesos industrials d'Elig, els Ripoll).

El seu nom ocupÓ un lloc en el folclor local en unes copletes que el poble inventÓ i cantÓ (Hui encara Ús canten i conserven)... Com la famosa:

<<De l' aigua dolša venim / de fer-mos un "nugolet", de la que cau de la sÚquia de la font de Sansanet>>.

Es casÓ en Josefina Casta˝o.

Quan tenia 12 anys d'edat, escriguÚ la seua primera comedia en valenciÓ local: "Els dos marits de ma filla", que arribÓ a representar-se en acceptaciˇ popular. Ya adolescent fundÓ el semanari local escrit a mÓ, "El ┴rbol de la Verdad", del que se encarregava de la secciˇ periodÝstica en valenciÓ. En 1910 son pare Vicent -l'alcalde i industrial Sansanet- fundÓ el peri˛dic comarcal "La Libertad" en el que colaborÓ Tonico i del que desprÚs Ús feu cÓrrec en 1916.

Tonico posÓ en peu un elenc teatral en l'exclusiu objecte d'oferir obres en valenciÓ escrites pels propis membres de l'agrupaciˇ teatral.

Fon co-fundador dels peri˛dics "Tiempos Nuevos" i "Nuestro Periˇdico", en els que a mÚs d'escriure seccions en valenciÓ, en les seues opinions recolzava l'autonomia valenciana, el republicanisme, el socialisme, el progressisme, l'autoctonia i idiosincrÓsia del nostre poble i la seua identitat.

En Coral Ilicitana, impartÝ classes de m˙sica, cant i guitarra-band˙rria per a folclor tradicional.

DedicÓ la mitat de sa vida a recopilar gravant en cassette i escrivint-les, les coples, havaneres, tant locals com a comarcals que no estaven la majoria d'elles escrites, canšons aut˛ctones en valenciÓ local, i que pervivien en la tradiciˇ oral de Santa Pola, Crevillent i Elig; cabal valiˇs de cultura que s'hauria perdut sense la seua intervenciˇ. GravÓ de forma artesanal un disc-cassette en moltes d'aquelles canšons en la seua veu i instruments.

En 1970 creÓ el "Grup ilicitÓ de Folc" (guitarres, band˙rries) per a resucitar i impulsar el nostre folclor local i comarcal en valenciÓ. En el seu assessorament i intervenciˇ, s'editaren varis discs i cassettes de canšons populars a cÓrrec del grup local "Cadafal" i tambe pel cantant ilicitÓ Pep Marcos i el seu grup "Alcudia".

Fon President, fundador i honorÝfic president de la "Hermandad de Poetas de Elche".

TinguÚ que eixir a l'exili a ArgŔlia, en Oran, s'integra en la colˇnia d'ilicitans exiliats allÝ residents. Torna a casa grÓcies a les intercessions de son pare.

Quan Ús restaura la democrÓcia i durant tota la transiciˇ, Tonico treballa junt a periodistes ilicitans com l'actual decÓ Gˇmez Orts en el peri˛dic "Canfali". Tingue varies seccions, pero la mÚs llegida fon "Tonico y sus Elchadas". La seua ploma era ironica i mordaš.

Participa en RÓdio Elig EAJ 45 AM. com tertuliÓ en el "Raconet de la llengua" que realisÓ el Grup Cultural IlicitÓ.

OrganisÓ els primers concursos de poesia i Jocs Florals de la Germanor de Poetes.

Ramˇn Pastor Castell, alcalde, li concedÝ el "Ram d'Or" i els informadors, el seu "DÓtil d'Or".

FallÝ en brašos del seu nebot JosÚ MarÝa Casta˝o Peral, el dia 19 de juni de 1990.


 
 
 
 

 
  Amunt