Ma Vida

Vicent Ramon
Calatayud i Tortosa


Escritor, fundador de la AELLVA...

 

Vicent Ramon Calatayud

 Data de Naiximent Vallada, (Valéncia), 1942
 

Pàgina d'Inici

 

Tornar Arrere

 

Biografies per sigles

 

Biografies pel nom

 
 

Grup LLVS

 

Usuaris en llínea

 
 
 
 
   

Cofundador de la AELLVA i President d'Honor de la mateixa, és un prolífic autor que destaca per la seua riquea de vocabulari i la viva capacitat descriptiva. Ha cultivat fonamentalment la prosa pero ha fet també incursions en camps tan diversos com el conte per a chiquets (Això era un rei...), etc.

En el sí de Lo Rat Penat formà entre els fundadors del Grup d'Acció Valencianista, entitat en la que fon Secretari. Posteriorment, al ser elegit Xavier Casp president de Lo Rat Penat, fon igualment Secretari General ratpenatiste. Fundà l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA) i fon el President per tot el temps que ho permeteren els estatuts, sent en l'actualitat el seu President d’Honor. És membre de l'Asociació Colegial d'Escritors d'Espanya i Acadèmic corresponent de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana a on a més colabora com Agregat de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes.

Des de la Secretaria de Lo Rat Penat, entre unes atres mampreses de la cultura de la Pàtria, creà i animà la Gentilea Floral, acte hui ya tradicional. Com els Recitals Poètics Primavera d'Estiu de l'Associació d’Escritors, en principi dins de la programació de l'Ajuntament de Valéncia, ara ya instaurats dins de la Fira del llibre valencià organisada per la Real Acadèmia de cultura Valenciana. Igualment dirigí i animà les Jornades dels Escritors de la AELLVA, fins a l’any 2000. Ha organisat distintes Semanes Culturals per al Colege d'Agents Comercials de Valéncia.

En la faceta del periodisme començà a publicar en la revista Murta, a on arribà a ser nomenat director, les circumstàncies mataren aquell esclat de valenciania. Dirigí el semanari Som en els anys 79, 80 i 81. Llançà l'Informatiu, bolletí de Lo Rat Penat que més avant és convertí en Lo Rat Revista. Ha publicat artículs en distintes revistes de tot el Regne, com també en tots els periòdics de les tres províncies, aixina com en l’edició valenciana de ABC.

Colaborà en la revista Lo Rat i en Cresol, coordina la revista Acció Corporativa i té una colaboració més habitual en Las Provincias. És coautor del Calendari de Lo Rat Penat.
És membre de l'Honorable Consistori de Mantenedors de Lo Rat Penat i ha exaltat les figures de distintes Regines, Festeres Majors, Falleres i Muses: Vallada, Canals, Vilamarchant, Gandia, Valéncia... aixina com el Dia de la Paraula Valenciana de 1994. Fon mantenedor dels 25 Jocs Florals de Paterna i dels 111 de la Ciutat i Regne de Valéncia.
Ha impartit conferències sobre temàtica valenciana i cultura comercial. A més, ha participat en distintes tertúlies radiofòniques i fon contertulià habitual en "Este sábado tertulia" i posteriorment "El miércoles Tertulia" de la 97.7, charrada comercial bilingüe que durà dos anys en antena.

És Agent Comercial colegiat, sent Vocal Primer del Colege Oficial de Valéncia i responsable de Cultura. Està en la professió des de que abandonara els estudis de Graduat Social en l'Universitat de Valéncia. És diplomat en Vendes pel C.E.M. i en Control Mental Sistema Silva.

Està en possessió del premi Vinatea, d’Amics de la R.A.C.V., com també del premi Fadrí, de l’any 2000 de l’associació cultural Cardona i Vives de Castelló, per la seua trayectòria potenciant i divulgant la llengua valenciana.

Té al seu càrrec l’edició del Cresolet, el bolletí intern de la AELLVA.

Premis lliteraris:

"Josep Pasqual Tirado", any 1981, de la Revista Murta, premiant-se-li narrativa per a chiquets.

"Primavera" any 1982 de l'Associació Cultural Lo Crit del Palleter, en prosa poètica.

"Joanot Martorell", any 1982, de l'Ajuntament de Gandia, en narrativa curta.

Primer "Premio de Periodismo", any 1993, del Colege d'Agents Comercials.

Llibres publicats en solitari:

Això era un rei...
Premis Poètics Primavera 82
Estampes imprescindibles dels anys quaranta
La caixa de les maravelles
Contar i cantar.
Històries d’un carreter (en capítuls en la revista Murta)
Veus del meu poble

Publicacions en coautoria:

"Homenage a Miquel Adlert"
I i II "Jornades sobre la cultura en la Comunitat Valenciana", treball publicat en el llibre 'Lliggam'.
Clams de vida en el relat Fresquet del dia.
Pròlecs dels llibres:
La veu de Vallada en l'ànima,
Gavina Blava i uns atres contes, de J. Ll. Garcia Ferrada
Pensaments Lliures, d’Aureli López;
Recitals Poètica, Primavera d'estiu 94, colectiu
50 Anys del 7 d'octubre, de Xavier Casp;
Aquareles de la llar, de Pere Delmonte


 
 
 
 

 
  Amunt